Cascades de “La Cueva” i “El Estrecho” a la Vall d’Ordesa (Pirineu aragonès).

Des de Sallent de Gàllego anem fins la Vall d’Ordesa a fer una caminada per la pista que segueix la riba dreta del riu Arazas i porta fins la cascada de la Cua de Cavall. No farem tot el recorregut per falta de temps (en total serien 22 kilòmetres i unes 8 hores de camí pel cap baix), però arribarem fins les dues primeres cascades, la de La Cueva i la del Estrecho, on hi ha uns miradors.

La Pradera de Ordesa, on iniciem la excursió.

L’accés al parc està prohibit en algunes èpoques de l’any als cotxes particulars (entre Setmana Santa i meitat d’octubre) i s’ha de fer l’últim tram amb autobús.

Deixem el cotxe a l’aparcament de Torla i allà mateix agafem l’autobús que ens portarà fins la “Pradera de Ordesa” a 1.350 metres d’altitud, una explanada envoltada d’altes muntanyes on també hi ha un restaurant on podrem dinar a la tornada.

Iniciem la caminada pel camí marcat com a GR-11, que porta al Refugi de Goriz, base de moltes ascensions als cims més importants de la zona com Mont Perdut, Cilindro de Marboré, Soum de Ramond (al massis de “Las tres Sorores”).

Val a dir que durant el camí ens trobarem diversos salts d’aigua ja que el riu va salvant ens 300 metres de desnivell que farem no sempre de manera suau.

Inici del camí seguint el GR-11.

Inicialment la vall és ample, encara que amb altes serres a ambdós costats que arriben 2.300 metres a la dreta i als 2.500 a l’esquerra i amb força arbres que ens fan el camí agradable amb la seva ombra.

Quan portem 1,5 km arribem al pont de Cotatuero, que deixem a la dreta per seguir pel GR. La vall s’estreny i les altes parets que el tanquen a banda i banda esdevenen espectaculars. Ens endinsem al bosc guanyant alçada lentament fins arribar als 1.450 metres d’alçada quan portem 3,3 km. En aquest punt agafem el trencall que ens indica el camí cap les dues cascades que anem a veure.

Cascada de la Cueva.

El camí comença un lleuger descens fins arribar al mirador de la “Cascada de la Cueva”, on podem veure-la des d’una certa alçada. És una cascada dividida en dos salts lliures paral·lels.

Cascada del Estrecho.

Tornem una mica enrere fins trobar l’indicador de la següent cascada, la d’”El Estrecho” que té un mirador a prop de la seva base. Aquesta és una cascada on l’aigua rellisca per la paret inclinada de la muntanya.

Iniciem el camí de retorn però al cap d’uns 200 metres agafem un trencall que ens portarà, en 300 metres, a travessar el riu i seguir el camí que va per la riba esquerra fins el pont de Cotatuero, on retrobem el GR-11 que ens portarà fins el punt de partida, la “Pradera de Ordesa”, on dinarem i agafarem l’autobús de tornada cap a Torla.

Si voleu descarregar-vos el trak de la excursió podeu fer-ho des d’aquest enllaç al meu compte del Wiquiloc, però no és l’original perquè el GPS va tenir algún problema i, en un moment donat, es desvia molt de la ruta. El que he publicat l’he fet sobre el mapa seguint el mateix camí, per aquest motiu no hi ha ni la data de la excursió ni el temps transcorregut.

Aquesta caminada la vam fer la Montserrat i jo l’1 d’agost de 2016 i vam trigar unes 2 hores i 3/4 entre anar i tornar, amb un desnivell proper als 273 metres i uns 7,32 kilòmetres en total.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Alta Muntanya, Caminades, Cascada, Circular, D'anar i tornar, Pirineu aragonès i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.