Camí dels dòlmens de Can Gurri i de Castellruf. Serralada Litoral.

Dolmen de Castellruf.

Dolmen de Castellruf.

Aquesta ruta va per la carena de la Serralada Litoral entre els municipis de Tiana i Alella, al Maresme, i Santa Maria de Martorelles al Vallés Oriental i es pot fer a qualsevol època de l’any.

L’atracció d’aquesta ruta són els dos dòlmens i el poblat ibèric que podem visitar i les vistes sobre el Barcelonès, el Maresme i el Vallès.

Malgrat ser una ruta per la carena que es mou entre els 338 i 465 metres d’alçada, les constants pujades i baixades entre aquestes dues cotes acumula un desnvell de 348 metres.

Per la carretera B-500 arribem al Coll de Montalegre, a la Conreria, on agafarem la pista asfaltada que surt a la dreta. La seguirem fins arribar a la cadena que ens barra el pas, on aparcarem i començarem la ruta.

L’aparcament és a 336 m.a. i la pista segueix sent ample però ja és de terra. Aquesta pista és el GR-92 que recorre tota la serralada.

Arribem al Coll de Nou Pins, i a 414 m.a. al cap de 17 muts i 1’36 km. Des d’aquí tenim bones vistes de Tiana i Montgat, i també del Pla de Barcelona fins Montjuïc.

Dolmen de Can Gurri.

Dolmen de Can Gurri.

Seguim la pista, ara ja en el municipi d’Alella, fins arribar a les cases de la part més alta de la urbanització Alella Park. Allà som a 371 m.a. i tenim unes bones vistes sobre Alella i El Masnou. Ja hem caminat 4’27 km. en uns 53 minuts.

En aquest punt enllacem amb el GR-97.3 que seguirem fins arribar a la pista que porta al dolmen de Can Gurri que surt a la dreta, quan portem 1 hora de camí, i 4’79 km.

Seguim aquest camí i 100 metres més endavant trobem el senyal del dolmen, que és a la dreta del camí entre el bosc. Aquest dolmen té la pedra superior ensorrada però conserva les pedres laterals.

Seguim la pista en sentit descendent fins trobar el trencall que ens porta a la font de Can Gurri, a 364 m.a. on arribem després de 5’2 km. de recorregut. Aquesta font està bastant malmesa i poc cuidada, raó per la qual la vegetació cobreix tot l’indret.

Font de Can Gurri

Font de Can Gurri

A la dreta de la font hi ha uns graons fets amb troncs sobre el pendent d’on sut un corriol poc marcat que en realitat és un reguerot que ha erosionat el pendent del relleu, i que es fa estret entre marges alts fins arribar a la part alta del pendent. Travessem el bosc mig per camins i mig fent dreceres fins trobar de nou la ample pista que segueix el GR 97.3. quan portem 5’9 km. i som a 422 m.a. aquí tenim unes bones vistes del Vallès i La Mola al fons.

Seguirem aquesta pista fins trobar una altre pista que surt a la dreta, quan portem 6’3 km. i som a 436 m.a. Aquesta pista ens porta al Dolmen de Castellruf, situat a 415 m.a. dins el bosc, a pocs metres a l’esquerra de la pista i convenientment senyalitzat. Aquest dolmen està ben conservat amb la pedra superior al seu lloc i és visible des del camí. Ja portem 1h 33min. i 7’08 km. Seguint el camí podem pujar al Turó de Castellruf on hi ha les restes d’un poblat ibèric.

Tornem enrere, passem de llarg el camí per on hem vingut, i als 7’9 km agafem el GR-97 que seguim a la dreta.

Quan portem 8’23 km. i 1h 50 min. de caminada som a 457 m.a. i ja veiem el Turó d’en Galzeran.

Uns 150 metres més endavant som a 463 m.a. i trobem la pista que puja al Turó d’en Galzeran. Podem pujar al turó i veure unes magnífiques vistes de 360º.

No hi pugem i seguim a la dreta fins trobar el camí pel qual hem anat de l’aparcament al Coll de Nou Pins quan ja portem 8’8 km i el seguim direcció a l’aparcament.

Arribem al punt de partida després de 9’75 km i 2h 11 min de camí.

Aquesta caminada circular l’he fet tot sol diverses vegades durant el primer semestre de 2015. És una bona ruta per fer cames degut als constants desnivells que trobem, uns suaus i altres més costeruts. Podem gaudir de vistes molt diferents sobre les tres comarques que trepitgem si la visibilitat és bona. Gaudim de la tranquil·litat d’una ruta prou solitària, especialment a la vessant del Vallès, que convida a relaxar-nos amb dels sons de la natura.

Podeu descarregar-vos el track del 2 de juny de 2015 al Wikiloc.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Arqueològica, Baixa Muntanya, Caminades, Circular, Maresme, Vallès Oriental i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.