Sant Andreu del Castell

 

L’església de Sant Andreu del Castell és una de les icones de Tona, que presideix el poble des del Turó del Castell. Visible des de tot el poble i molts punts de la Plana de Vic, aquesta església romànica destaca per la seva situació i les seves dimensions exteriors.

Absis i altar

La primitiva església va ser consagrada l’any 889 i d’ella se’n van descobrir alguns vestigis durant les excavacions de l’any 1943, junta amb tombes antropomorfes. També es van trobar monedes i un capitell preromànic que ara son al museu de Tona.

Capella lateral nord

L’actual edificació data la primera meitat del segle XI d’estil romànic llombard, si be posteriorment s’hi van afegir dues capelles laterals (la capella nord al segle XIV i la sud al XV), una porta renaixentista a la façana oest (a mitja nau) i el campanar barroc de planta rectangular adossat entre la capella sud i l’absis.

Durant la restauració feta l’any 1989 es va eliminar la porta renaixentista que hi havia a l’inici de la nau, i només es va deixar la petita porta original al lateral sud.

Capella lateral sud

L’església està situada al Pla del Castell, a dalt del Turó que domina el poble i on hi havia un castell del qual només en queda la torre de guaita en un extrem del pla.

Si abans he dit que l’església destaca per la seva situació és perquè, dins l’ample esplanada del turó, es troba al límit est amb l’absis a un parell de metres de la cinglera, per la qual cosa el que es veu des del poble és l’absis i el campanar. També destaquen les seves dimensions, que només podem apreciar des del mateix Pla del Castell.

La sensació que dona l’edifici des de l’exterior, és d’una església potser molt gran, potser massa, per estar damunt d’un turó i haver estat construïda al segle XI. Però quan hi en trem, veiem un interior més petit del que caldria esperar veient l’exterior.

Interior de Sant Andreu del Castell

La nau de volta de canó i l’absis amb tres finestres (una d’elles tapada pel campanar) no tenen cap ornamentació ni pintura, destaca però la capella nord (de volta apuntada) i l’estil gòtic de la capella sud amb volta de creueria.

Vista exterior de l’absis.

La part exterior conté els típics elements del romànic llombard, arcuacions cegues entre lesenes, que adornen l’absis i les tres façanes.

A la façana oest hi ha una finestra en forma de creu i les arcuacions i lesenes s’adapten a la forma de la taulada a dues vessants. És aquí on hi havia la porta renaixentista fins la darrera restauració.

A l’absis s’hi poden veure les finestres central i lateral nord, ja que com hem dit, la finestra sud està tapada pel campanar.

Al mur sud hi trobem la porta d’entrada amb arc de mig punt.

Vsita exterior de l’església.

Imatge de l’estat de l’església a principis del segle XX.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adreces d’interés:    Ajuntament de Tona: http://www.tona.cat/

Albert Castany

Tiana, 26 de novembre de 2018

Aquesta entrada ha esta publicada en Església, Osona, Tona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *