Ermita de Sant Mateu.

Situada a la Serra de Sant Mateu (Serralada Litoral), en el terme de Premiàd e Dalt, aquesta ermita, molt senzilla ens convida a una agradable passejada per arribar-hi.

Ermita de Sant Mateu

Si l’esglèsia de Sant Miquel d’Espinelves la vaig destacar pel seu campanar perfecte en quant a ornamentació, el de Sant Mateu

el destacaria per la seva originalitat. Extremadament simple, és un campanar tardà, de cadireta, reconstruït segura ment el 1498 perpendicularment a la façana.

L’ermita és romànica del segle XI malgrat que se’n tenen referències ja el 993 i el 1025.

Al segle XV se l’anomena Sant Mateu del Bosc i era propietat del Priorat de Sant Miquel del Fai. A finals del segle XV estava en ruïnes, segons consta al 1498, però es restaura aviat.

Consta d’una sola nau molt curta, el que fa pensar que es va escurçar durant la restauració, amb volta de canó i

Ermita de Sant Mateu (façana)

finalitzada en absis semicircular amb una finestra central. A la façana té la porta al centre i una finestra quadrada a la dreta (mirant de front la façana). Al segle XVI s’hi fan noves obres de restauració que afecten la façana i es construeixen els edificis annexes per a ermitans.

Hi podeu arribar per la pista que surt de la carretera d’Alella a Vallromanes, al costat del restaurant “La Vinya”. Fins arribar a la ermita gaudireu de bones vistes del Maresme i el Barcelonès. Haureu de deixar el cotxe i fer l’últim tram a peu a bosc a traves per camí senyalitzat o seguint la pista per una propietat particular.

Albert Castany.

Montgat, 22 d’octubre de 2010.

Aquesta entrada ha esta publicada en Ermita, Maresme. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *