Sant Vicenç d’Espinelves.

Si aneu a Espinelves (comarca d’Osona) no deixeu de visitar l’església. A mi és una de les esglésies romàniques que més m’han impressionat per la seva estructura exterior de gran bellesa.

Església de Sant Vicenç d'espinelves

Església de Sant Vicenç d’espinelves

Avançant pel carrer que us hi porta començareu a veure-la pel darrera, pels absis. El carrer puja fent una corba que la rodeja guanyant alçada de manera que, si us separeu de la pared que suporta lespai on és, us semblarà que esteu en presència d’un pessebre de mida natural. Aprofiteu per gaudir de la vista dels seus absis i campanar des de la placeta que hi ha al darrera seu. Doneu la volta a l’edifici per veure el campanar pel davant i aneu fins l’altre costat per veure la entrada.

Tot el poble d’Espinelves és romànic. Si hi aneu qualsevol dia de l’any (excepte pels volts de Nadal quan fan la Fira de l’avet) gaudireu d’una bona visita.

La església fou consagrada l’any 1186, malgrat que en tenim referències des del 943. És dels segles XI-XII, construïda d’una sola nau i ampliada amb una segona nau i absis al segle XVII. Fou restaurada l’any 1977.

Campanar.

Campanar

Campanar

Presenta un bon estat de conservació de la ornamentació. És de torre de planta quadrada i consta de tres pisos, s’aixeca a l’extrem oest de la nau principal.

El primer pis té una finestra a cada mur emmarcada de lesenes cantoneres als costats i, a la part superior, un fris d’arcs cecs (cinc arcs als costats nord i sud, i sis arcs a l’est i oest) amb un fris de dents de serra al damunt.

Detall del campanar

Detall del campanar

El segon pis té una finestra geminada a cada costat sostingudes al centre per una fina columna cilíndrica i capitell trapezoïdal. Les finestres s’emmarquen, igual que al primer pis amb lesenes cantoneres, arcs cecs i frisos de dents de serra.

El tercer pis té dues grans finestres d’arc de mig punt a cada costat, sense ornamentació. Aquest pis originalment només tenia els quatre pilars que sostenien la teulada, posteriorment es va tancar amb les parets i les finestres actuals.

Absis

 

Absis.

Té dos absis semicirculars, cada un a l’extrem est de cada nau.

L’absis de la nau principal, la primera nau construïda als segles XI-XII, té dues lesenes verticals i arcuacions cegues a la part superior, seguint el model llombard, i una finestra al centre.

L’absis de la segona nau, la més nova del segle XVII només té l’ornamentació de les arcuacions cegues i la finestra central.

.

.

Porta

Porta

Porta d’accés.

La porta d’accés actual està en el mur sud, sota un pòrtic d’època moderna. Està formada per dues arquivoltes, la interior llisa i adovellada i la exterior en forma de bossell que es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits. Aquesta porta es va construir en el segle XII.

Es conserva encara la porta del segle XI. En ampliar l’edifici va quedar en l’interior del temple, en el mur de separació entre les naus. Està formada per dues arquivoltes, la primera en forma de trena i l’exterior és plana amb un escacat en l’aresta.

Albert Castany.

Montgat, 12 d’octubre de 2010.

Aquesta entrada s'ha publicat en Església, Espinelves, Osona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *