Turó del Tagamanent

Avui hem fet una excursioneta fàcil però agraïda, tant pel recorregut com per les vistes i el monument arquitectònic que visitarem.

Pujar al Tagamanent des del Collet de Sant Martí és molt fàcil, el recorregut no supera els 1,27 kilòmetres i el desnivell total és tant sols de 75 metres. L’interès de la caminada és gaudir del camí ben fresat que va fent lenta pujada entre alzines.

De tant en tant hi ha algun punt del camí que ens ofereix bones vistes de la zona dels Cingles de Bertí que, al tenir una altura inferior a la que té el nostre camí, sempre ens ofereix la plana superior plena de prats.

Només durant la darrera part de la pujada tindrem vistes del massís del Montseny.

No cal dir que, des de la petita plataforma del cim, les vistes son espectaculars. Si el dia és clar podrem distingir tota la zona dels Cingles de Bertí, l’inici de la Plana de Vic (amb els municipis de Centelles i Tona), la zona dels Turons de la Plana Ausetana (amb l’inconfusible turó del Castell de Tona), la Serra de Bellmunt i al fons el Pirineu amb l’imponent massís del Puigmal.

Els Pirineus amb el Puigmal al centre.

Deixant de banda les vistes espectaculars, al cim hi trobem les restes del Castell i l’edifici de l’església de Santa Maria de Tagamanent, un edifici romànic restaurat i ben conservat tant exteriorment com a l’interior, que podem veure a través de la reixa que tanca l’entrada.

Com sempre, si no hi ha ningú o qui hi ha respecta el silenci, al cim hi podem gaudir de la tranquil·litat i el so de la natura. Aneu fins l’extrem nord del cim i gaudiu de les vistes, val la pena.

Podeu veure el recorregut a aquest enllaç del Wiquiloc.

Conjunt monumental de Santa Maria de Tagamanent.

El conjunt de l’església, la rectoria.

L’església de Santa Maria de Tagamanent, és una construcció inicialment romànica del segle XII però amb moltes modificacions posteriors.El conjunt està format per l’església, l’edifici de la rectoria i les restes del castell, sent l’església i la rectoria els únics edificis que estan sencers i restaurats.

L’església té una porta adovellada amb dues arquivoltes suportades per columnes cilíndriques. A sobre de la porta hi ha un petit rosetó.

El campanar, de planta quadrada, és al centre de la façana i té dues finestres a la façana on hi ha una campana a cadascuna.

L’interior de l’església és molt sobri, amb nau central tancada per nau

apuntada que acaba en absis i dues laterals (afegides posteriorment d’estil gòtic tardà) separades per dues arcades cadascuna suportades per columnes octogonals.

L’església apareix documentada ja l’any 1009, després del terratrèmol de 1448 va ser reconstruïda i a finals del segle XVI va sofrir una serie de reformes que li van canviar l’aspecte. Fou llavors quan es van afegir les dues naus laterals i es va substituir l’original campanar d’espadanya per l’actual de planta quadrada. De la construcció original només queden els murs de la nau central més propers a la porta, amb nau de volta de canó i poca cosa més.

La rectoria és un edifici de planta quadrada totalment restaurat a la dreta de l’església.

El castell té l’entrada entre els edificis de l’església i la rectoria i només en queden bases de les parets i restes de la sala comtal.

Teniu més informació als següents enllaços de la Diputació de Barcelona:

Església: https://patrimonicultural.diba.cat/element/santa-maria-de-tagamanent

Castell: https://patrimonicultural.diba.cat/element/castell-de-tagamanent

Aquesta excursió la vam fer la Montserrat i jo el 18 de gener de 2022.

Albert Castany

Tiana, 17s d’abril de 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Baixa Muntanya, Caminades, D'anar i tornar, Històrica, Miradors, Vallès Oriental i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.