Salt del Grill (Queralbs, Ripollès)

Salt del GrillFàcil excursió matinal a prop de Queralbs a un racó a qualsevol època de l’any, però preferiblement a la primavera o la tardor quan és més possible que el salt porti més aigua. És preferible evitar els mesos de ple estiu, per la escassetat d’aigua pròpia de la estació, i per l’abundant congregació de gent que no ens permetrà gaudir de l’espai amb el silenci necessari per escoltar els sorolls de la natura i els cants dels ocells.

Cal anar fins a Ribes de Fresser i allà agafar la carretera que porta a Queralbs. Un quilòmetre abans de la població, després del Alberg de La Farga, en un revolt molt pronunciat a l’esquerra hi trobem un trencall d’on surt la carretera que va al poble d’El Serrat i una pista que va a sla central elèctrica del Daió. Agafarem la pista i anirem fins El Daió on, si tenim sort, podrem aparcar el cotxe. Si aquest lloc està ple haurem de desfer el camí i aparcar-lo en qualsevol lloc on la pista es faci prou ample.

Sortim d’El Daió (a 1217 m.a.) i travessem el riu Fresser pel pont de fusta. A l’altre banda del pont hi ha l’indicador del camí que porta a Núria i del que va a Coma de Vaca.

Agafem aquest últim que segueix el curs del Fresser per la riba esquerra i va guanyant altura lentament.

Els primers 400 metres el camí és sobre tot de terra i son molt planers i només guanyarem 12 metres d’alçada (fins els 1229 m.a).

Un cop arribem aquí el camí es fa més costerut i ja és de pedra, no és difícil però hi ha trams on cal mirar on posem els peus, sobre tot quan fem la baixada. Aquest tram és d’uns 300 metres i guanyem uns 106 metres d’alçada, fins els 1335 m.a. A partir d’aquí podem observar les gorges des d’una bona alçada sobre el curs del riu ja que aquest guanya alçada molt més lentament que el camí.

L’últim tram torna a ser planer de roca i terra i, en uns 300 metres més, ens portarà fins els 1354 m.a. on trobarem, a l’esquerra del camí, el Salt del Grill. És un salt d’uns 30 metres d’alt que s’esllavissa per la paret de roca plana per caure sobre un petit estany de molt poca profunditat i aigües clares i transparents.

En total una excursió fàcil d’una distància d’1 km. amb un desnivell total de 137 metres per les gorges del Fresser, un dels paratges inclosos en l’Espai d’interès natural de les capçaleres del Ter i del Fresser, un dels sistemes naturals d’alta muntanya més representatius de l’àrea pirinenca oriental.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Alta Muntanya, Caminades i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.