La Foradada (Cantonigròs, Osona).

20150617_142400Aquest és un d’aquells racons feréstecs i encisadors, però molt coneguts a la comarca i fora d’ella, per la qual cosa, quan fa bon temps i la calor apreta, s’omple de gent que aprofita per banyar-se i passar el dia. Per tant, si ho voleu visitar i apreciar la tranquil·litat del lloc i sentir els sorolls de la naturalesa, el millor és anar-hi quan les temperatures no son massa altes, és a dir, des de principis de la tardor fins el final de la primavera; i millor encara durant l’hivern, quan el riu porta més aigua, però amb compte que si ha plogut fa poc algun tram final pot ser molt relliscós. Tinguem present que l’anada és en descens i la tornada en ascens, ja que la Foradada és uns 165 metres per sota del camp de futbol.

Deixarem el cotxe al camp de futbol de Cantonigròs (a 924 m.a.), on hi arribarem per la C-17 agafant la carretera que va a Rupit al nord de Vic.

Agafarem una pista molt ample que va baixant lentament, a trossos de terra i a trossos de pedra.

Quan portem uns 15 minuts caminant haurem fet uns 700 metres, allà trobarem un indicador de ferro (haurem baixat un desnivell de -100 metres i som a 819 m.a.). Deixem la pista i agafarem el corriol que baixa a l’esquerra en bona part protegit per baranes de fusta que ens ajudaran a fer els trams de més pendent i a on és fàcil relliscar si hi ha fang en el cas que hagi plogut recentment. Pensem que des de l’inici del corriol fins el final caminarem entre arbres que, malgrat deixar passar la llum del sol, configuren un espai ombrívol i humit.

Uns 5 minuts després haurem fet 262 metres amb un desnivell de -60 metres. Allà trobarem una petita balma.

Seguirem baixant pel corriol fins arribar a La Foradada amb poc més de 10 minuts. Ara som a 759 m.a.

Tant bon punt el camí arriba a baix ens trobem a la dreta, mig tapades per la vegetació, les ruïnes d’un antic molí.

Ens trobem davant d’una pared totalment vertical i en forma de ferradura que tanca la vall i per on cau, en una cascada d’uns 25 o 30 metres d’alçada per la part central, l’aigua del torrent de la Rotllada formant una petita llacuna de poca profunditat i aigües transparents, on hi podrem observar alguns peixos.

A l’esquerra de la cascada i a poca alçada, s’obre un immens forat que dona nom a l’indret i ens deixa veure la vegetació de l’altre banda. Al final de la paret per la banda esquerra i creuat el riu, hi ha un corriol senyalitzat amb marques grogues que ens porta a l’altre banda del gran forat, i per on s’hi pot pujar.

El desnivell total ha estat de -165 metres, una mica més de mitja hora de camí i la distancia total de 1’46 quilòmetres.

20150617_142326Per tornar a Cantonigròs cal desfer el camí, ara de pujada, que farem amb uns tres quarts d’hora tot xino-xano.

La Montserrat i jo vam fer aquesta caminada a meitat de maig del 2.015, i ens vam trobar amb molt poca aigua, però també amb ningú, per la qual cosa vam poder gaudir de la tranquil·litat del lloc i vam veure els peixos que hi viuen. Que tingueu sort si visiteu l’indret!

Aquesta entrada ha esta publicada en Baixa Muntanya, Caminades, D'anar i tornar, Osona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.