De Sant Andreu de Gurb a Sant Roc.

Aquesta ruta és la continuació de la que vam fer des del poliesportiu de Gurb fins el Bosc Encantat, i els caps de setmana i festius de primavera i estiu haurem d’accedir a Sant Andreu de Gurb des del poliesportiu, ja que l’accés en cotxe està restringit als veïns de la zona per evitar aglomeracions.

És una ruta fàcil malgrat que en un petit tram el pendent és molt acusat i cal portar calçat amb sola ben marcada per evitar relliscar.

Podeu consultar la ruta per arribar des del poliesportiu a Sant Andreu, publicada en aquest bloc.

Sortim de l’aparcament que hi ha al costat de cementiri, baixem per la carretera fins l’entrada del Bosc Encantat, creuem el rierol i agafem el camí que puja sense entrar a la zona d’esbarjo. A patir d’aquest moment el camí segueix el curs del Bosc Encantat a una certa alçada.

A mig quilòmetre des de l’inici arribarem a la Font del Puig, a la zona final del Bosc Encantat. Malgrat que podríem haver arribat fins aquí pel camí que travessa tot el Bosc Encantat, és bo tenir l’alternativa que hem seguit quan la zona d’esbarjo està plena de gent.

Cent metres més endavant el camí ens farà pujar un desnivell d’uns 20 metres de cop, és aquí el tram de més pendent i que, a la baixada, patirem si no portem un calçat que s’arrapi al terra. A partir d’aquí deixem la zona boscosa i entrem en una franja de terreny sense vegetació amb la típica roca grisa anomenada “margues blaves”, una pedra que es desfà fàcilment i per això el camí està cobert de pols d’aquesta pedra.

Deixem un trencall que a la dreta ens porta a la granja del Puig i seguim els indicadors del camí de la Creu de Gurb.

Quan portem 900 metres de caminada, agafem un trencall a la dreta molt ben indicat i deixem el camí de la Creu de Gurb. Ara ja som al camí que ens portarà sense pèrdua a la ermita de Sant Roc.

Abans d’endinsar-nos altre cop al bosc, veurem un corriol que, fent unes escaletes a la pedra, s’enfila per la dreta cap el Serrat de la Bassa. Nosaltres seguim endavant, ja hi pujarem de tornada.

Des d’aquí ja veiem l’edifici de l’ermita de Sant Roc. Travessem el bosc i arribem a una explanada on hi ha l’ermita.

No us perdeu les vistes des del mirador que hi ha vint o trenta metres davant la façana de l’ermita, hi veureu gran part de la Plana de Vic, tot el Montseny, la Serra de Cabrera i entre mig els cingles del pantà de Sau. Si hi aneu quan la colza floreix gaudireu del contrast dels colors verd intens i groc.

Encara que l’ermita estigui tancada podreu veure l’interior a traves de dues finestres que hi ha a la porta metàl·lica. Veureu que a les dues parets laterals hi ha uns petits murals que expliquen la història de l’ermita fetes per Pilarín Bayés.

L’entorn convida a restar en silenci i gaudir dels sons del bosc i la natura.

Després d’una estona gaudint de la tranquil·litat i les vistes, comencem el camí de tornada, aquesta vegada agafant el trencall que s’enfila al turonet del Serrat de la Bassa per mirar les vistes sobre el Montseny, la part sud de la Plana de Vic, la zona de Sant Andreu de Gurb i el turó de la Creu de Gurb (o del Castell de Gurb).

Quan arribem a la Font del Puig, aprofitant que avui no hi ha ningú al Bosc Encantat seguirem el camí arran de rierol fins arribar a la carretera que ens portarà a l’aparcament on tenim el cotxe.

En total haurem fet una mica més de dos quilòmetres i mig amb un petit desnivell que no arriba a 60 metres. És una excursió fàcil que es pot fer a qualsevol època de l’any, tenint en compte que l’època de més calor prendrem una bona solellada quan passarem pel tram de mig quilòmetre sense bosc i polsosa. Si podem, millor anar-hi després de pluges, per veure baixar aigua pel rierol, que sempre s’agraeix.

Podeu descarregar-vos el recorregut des del meu compte de Wiquiloc.

L’ermita de Sant Roc a la Viquipèdia.

Aquesta ruta la vam fer la Montserrat i jo el 16 d’abril de 2022.

Albert Castany

Tiana, 17 d’abril de 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Baixa Muntanya, Caminades, D'anar i tornar, Miradors, Osona i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.