L’etiquetatge exclusivament en català pot estar en perill.

Una disposició aprovada pel parlament europeu pot posar en perill l’etiquetatge exclusivament en català. La norma obre les portes a que s’etiqueti, al menys , en un idioma oficial de la UE.

S’ha refusat una esmena que pretenia modificar un article d’una norma del parlament europeu que permet que els estats europeus obliguin que tots els productes s’etiquetin, com a mínim, en un idioma oficial a la UE. Això, per si sol, no té cap incidència, però coneixent l’estat espanyol en pot tenir moltes.

Fa pocs dies, el Congrés dels Diputats va votar en contra d’una proposta perquè el govern espanyol demanés la oficialitat del català a la UE. Per tant, s aquesta nova normativa en quant a etiquetatge es trasllada a la legislació vigent espanyola, tots els productes que actualment s’etiqueten exclusivament en català, estarien fora de la llei. No són moltes les marques que ho fan, però passaríem a no tenir-ne cap. Tota la feina feta en aquests darrers anys hauria esta en va.

Ahir, quan escoltava la notícia d’aquesta possibilitat se’m va ocórrer la idea que les marques que etiqueten exclusivament en català o fessin també en anglès (un idioma internacional) i en català i, d’aquesta manera acomplirien la llei i, de passada, farien un acte de protesta. Després, pensant una mica, m’he adonat que l’estat espanyol, quan traslladi la norma a la legalitat espanyola aprofitarà per posar que aquest idioma oficial a l’esta espanyol és el castellà, amb la qual cosa penso que, si no hi ha una voluntat política i na predisposició a respectar el català, cosa en la que ni PP ni PSOE s’hi han distingit massa, les etiquetes hauran de ser bilingues en català i castellà, la qual cosa ja dona un motiu més a les marques que s’han oposat a fer-ho només en català: “fer una etiqueta bilingüe és més cara que fer-la monolingüe”. Davant d’això ja no hi podrem fer res.

La UE no es posa allà on els estats no s’hi volen posar. La E mai farà res que l’estat espanyol hi estigui en contra. Si a l’estat espanyol el català és una llengua de segona, perquè a la UE hauria de ser de primera? La batalla, o la guanyem a l’estat espanyol o no la guanyem a enlloc.

La solució, una altra vegada, i veient com són PP i PSOE, és l’estat propi. Però això només ens salvaria legalment perquè, hi hagi les lleis que hi hagi, qui salva l’idioma som els parlants i, en aquest terreny, no tinc massa clar que siguem majoria. D’això en parlaré en un altre escrit.

Albert Castany.

Montgat, 6 de juliol de 2011.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *