Nou escut de Montgat.

Ahir al ple de l’ajuntament de Montgat es va aprovar el nou escut del poble. El canvi no ha estat exempt de polèmica, com tot en aquest món i en aquest temps quan tothom pot emetre opinions que es poden difondre ràpidament per la xarxa.

Des de la seva segregació de Tiana, en temps de la II República, fins ahir que va ser aprovat al ple de l’ajuntament, Montgat tenia un escut que no acomplia les normes heràldiques establertes tradicionalment. Unes normes que la Generalitat va convertir en llei i reglament als anys 80 del segle passat.
Des d’aquell moment molts ajuntaments han normalitzat els seus símbols distintius (escut i bandera). Montgat ha trigat vint anys, però al final ha normalitzat el seu escut acceptant la proposta que va fer el corresponent departament del govern català a petició del consistori.
L’antic escut era del tipus “quadrilong” (quadrat, amb la part inferior arrodonida), amb un paisatge a l’interior format pel Turó de Montgat, amb un castell a la part superior (un túnel amb les vies del tren a la part inferior en alguns casos), un camí que puja al cim i el mar a la dreta amb una barca. El cel és ocupat per les quatre barres. Tota una estampa o postal amb els elements distintius del poble, però que no s’adapta a la normativa i tradició dels escuts catalans.
Però tot canvi suposa controvèrsia. Sempre hi ha algú que no li agrada i no està disposat a acceptar-lo sense dir-hi la seva i esgotar tots els camins possibles per evitar-lo. En aquest cas la controvèrsia ha estat per la estètica: que si la corona sembla de maons i deu ser una al•lusió a l’afany constructor i especulatiu d’alguns, que si la torre sembla de l’”Exin Castillos”, que si allò negre no se sap ben bé si és una “tifa”… i és que la ignorància provoca comentaris ridículs. Les coses t’agraden o no t’agraden, però la burla desqualifica a qui la fa, per més raó que pugui tenir (que no és aquest el cas). Fins i tot s’ha arribat a presentar una al•legació sense cap mena de base legal ni històrica, que ha estat refusada.
En fi, que els montgatins ja tenim escut normalitzat que, segons l’informe de la Generalitat obeeix a aquesta descripció: “escut caironat: d’atzur, un mont de sable movent de la punta somat d’una torre oberta d’argent i sostingut sobre la superior de 2 faixes ondades d’argent; el peu d’or amb 4 pals de gules. Per timbre una corona de vila”.

Albert Castany.

Montgat, 28 de gener de 2011.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *