L’aranès, idioma cooficial a Catalunya.

Avui el nostre parlament ha pres una decisió que m’enorgulleix, regular la cooficialitat de l’aranès. Per a mi és una gran notícia i un exemple.


Ja sé que els aranesos són poca gent, que la seva llengua és minoritària. Precisament per això se l’ha de preservar. Els aranesos, com qualsevol ésser humà tenen dret a poder emprar la seva llengua al seu territori, i també tenen dret a ser atesos en la seva llengua pel govern de Catalunya.

Igual com els catalans hauríem de tenir dret a ser atesos en català per l’administració de l’estat, sigui en les delegacions territorials de Catalunya com en els ministeris de Madrid. Això que a Catalunya és un dret finalment reconegut, encara no ho és a la resta de l’estat ni crec que ho sigui mai.

Són diferents sensibilitats, la sensibilitat del monolingüe i la del plurilingüe. No li donem més voltes, hi ha qui no ho entendrà mai això de protegir llengües minoritàries.

Ahir, Òmnium Cultural Montgat-Tiana, on tinc l’orgull de col·laborar, varem portar a terme un acte amb la Mª Carme Junyent que ens va parlar sobre el català i el seu futur. Una xerrada molt interessant que val tant pel català com pel aranès, perquè qualsevol llengua minoritària té els mateixos problemes i el mateix destí fosc.

M’he alegrat en llegir la notícia i estic orgullós que el parlament del meu país prengui una decisió com aquesta.

No és una cosa d’ara. Ja l’estatut del 79 parla de protegir l’aranès al seu article 3, punt 4 quan diu: “La parla aranesa serà objecte d’ensenyament i d’especial respecte i protecció”. I l’estatut actual de 2006 en el seu article 5, punt 6 va més lluny i diu: “La llengua occitana, denominada aranès a l’Aran, és la llengua pròpia d’aquest territori i és oficial a Catalunya, d’acord amb el que estableixen aquest Estatut i les lleis de normalització lingüística”. Amb la llei aprovada avui s’acompleix un dels preceptes del nou estatut i es reconeix el dret dels aranesos a emprar la seva llengua.

Albert Castany.
Montgat, 22 de setembre de 2010.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *