Juny: una sardana, una colla.

Juny” és el nom d’una sardana d’en Juli Garreta, però també és el nom de més d’una colla sardanista, com a mínim ho ha estat de tres colles.

Jo no ho he viscut, però n’he sentit parlar molt a casa. El meu oncle va fundar a l’any 1945 una colla sardanista i li va posar el nom de “Colla Sardanista Juny”. Va durar poc la colla perquè nou anys després el meu oncle va morir i es va dissoldre. A la colla hi van ballar el meu oncle, capdanser, la meva mare i la meva tia. La meva mare hi va ballar des de l’inici fins que es va casar i la meva tia des que es va casar fins la mort del meu oncle.

Ara estic recopilant informació per fer una petita història d’aquesta colla que va desapareixer abans de nèixer jo però que forma part de la meva vida perquè, com he dit abans, n’he sentit parlar molt, sobre tot quan era petit. Fotografies familiars, converses amb la mare i la tieta, hores a la Biblioteca de Catalunya i a l’Arxiu d’Història de la Ciutat… tot un treball de recerca que m’apassiona.

A part de la colla creada pel meu oncle, n’he trobat dues més amb el mateix nom: una a Santa Coloma de Gramenet i un altra a Molins de Rei, totes dues també desaparegudes, si no vaig errat.

Ja en parlaré un altre dia dels avenços en al investigació, però ara us deixo amb la sardana “Juny” (tingueu paciència que abans de sonar la sardana heu d’escoltar publicitat). Una peça que sempre m’ha agradat escoltar i que mai he vist ballar en cap aplec, no sé per quin motiu no es toca, o potser no coincideixo a cap aplec, ballada ni concert on l’hagin tocat, i m’he de conformar a escoltar-la enllaunada.

Albert Castany.

Montgat, 14 de setembre de 2010.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *