L’Onze de Setembre sempre serà reivindicatiu.

No sé quina dèria tenen els partits espanyols en demanar que la diada sigui festiva i no reivindicativa. És com demanar que un casament sigui trist o un enterrament alegre, salvant les distàncies, és clar!

Quan dic que l’Onze de Setembre sempre serà reivindicatiu, ho dic plenament convençut. No crec que pugui ser d’altre manera. Només si fóssim independents o l’estat espanyol ens concedís un règim plenament confederal tindria sentit demanar una diada festiva. Però aleshores el que potser caldria fer seria canviar el dia de la Festa Nacional. Un cop aconseguides les reivindicacions ja no tindria sentit celebrar l’Onze de Setembre, aleshores hauríem de celebrar el dia de la independència o el de l’aniversari de la consecució del règim confederal. També aleshores el dia 11 de setembre podria ser una data festiva convertida en un dia de record a tots els que varen lluitar per aconseguir el que ja tindríem.

Però mentre tot segueixi igual com ara, una Diada exclusivament festiva no té cap sentit.

Per altra banda, què han anat a fer al monument d’en Casanova els del PP durant tots aquests anys? A celebrar una derrota? Potser sí que anaven a celebrar això. Potser mentre uns recordaven la data en que es van perdre les llibertats, els del PP anaven a celebrar que s’havien perdut. És que si no és així no ho entenc. No concebeixo que un partit que ha acabat portant el nou Estatut al Constitucional, que diu que perseguim el castellà, que vol reconduir l’autonomia a una simple descentralització administrativa, vagi al monument a posar flors. Els dirigents d’aquest partit haurien d’explicar-se.

Però no son els únics. També els del PSC sempre han reivindicat que fos una jornada festiva. Tampoc ho entenc. Aigualir una jornada reivindicativa només pot tenir sentit si el que es pretén és que la gent acabi oblidant el passat i acceptant una autonomia a mitges. Però al cap i a la fi, no és una contradicció tant flagrant com la del PP.

Per sort aquest any els del PP no hi han anat. La excusa que han posat és que s’està convertint en una diada independentista. És el més lògic, i ho han provocat ells mateixos. Ves per on, aquest any que el govern ha ampliat el perímetre de les tanques per evitar xiulades i insults, aquest any els del PP no hi van!

Per cert, trobo excessiu la distància que han posat el cordó de seguretat. Veient les imatges és fàcil deduir que el públic no podia veure l’ofrena. Potser la volen fer “en la intimitat”? Els xiulets no entren dins l’ofici i el sou de polític?

Albert Castany.

Montgat, 12 de setembre de 2010.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *