Sobre aquest bloc

Aquest bloc no pretén ser un tractat d’Astronomia, sinó un lloc on qualsevol aficionat que s’inicii o tingui poca experiència pugui trobar idees i informacions que l’ajudin a fer les seves observacions i a conèixer una mica més aquest apassionant mon. Al cap i a la fi, la meva formació astronòmica és del tot autodidacta. En essència, el que faré és publicar les meves observacions completades amb dades extretes de llibres o webs científiques.

El meu llibre de capçalera des de fa anys és la “Guia del Firmamento”, de José Luis Comellas, un llibre seriós i didàctic a la vegada. Us el recomano.

Des que el meu pare va comprar un petit telescopi refractor de 60mm (que encara conservo i utilitzo), quan jo tenia quinze o setze anys, he vist el cel amb uns altres ulls, amb una altre mirada. aquests punts lluminosos que omplen el cel nocturn ja són quelcom més que llums, són mons.

Mirar el cel a ull nu és fascinant quan saps el que estas mirant, quan entens que estas veient milers i milers de “Sols”. Mirar-lo amb un telescopi, per petit que sigui, significa veure més enllà, acostar-se a l’infinit.

Us aconsello llegir, abans de començar la observació, les pàgines “Observació a ull nu” i “Buscant al cel” on intento donar unes idees bàsiques per poder gaudir de la observació a ull nu.

La prioritat d’aquest bloc serà la observació “a ull nu”, sense cap tipus d’aparell, o amb instruments bàsics per a principiant. Es pot gaudir molt de l’Astronomia sense tenir un gran, i car, instrumental.

L’Astronomia ens fa sentir petits davant la immensitat de l’univers, ens dona una cura d’humilitat, si sabem aprendre la lliçó, i ens fa entrar dins d’un món fascinant ple de meravelles.Tots estem acostumats a veure dibuixos i “mapes” de les constel·lacions amb les línies que els donen forma, però quan mirem al cel només veiem puntets brillants, i costa fer-se a la idea de quines estrelles formen cada constel·lació. És per això que procuraré posar sempre la foto del cel tal com és al costat de la foto amb les línies de les constel·lacions. Crec que això pot ajudar a la localització.

Qualsevol suggeriment serà benvingut, i qualsevol rectificació serà agraïda a l’adreça de correu astronomia@castany.cat.

Gràcies per visitar-lo i que en gaudiu.

Albert Castany.

Tiana, 30 de març de 2020.