Oposició de Mart i Júpiter.

Abans d’acabar l’any, Mart i Júpiter estaran en òptimes condicions per ser observats des de les nostres latituds. Ambdós planetes s’alinearan amb el Sol i la Terra (oposició) i estaran més a prop de nosaltres. A ull nu ja fa setmanes que es poden localitzar fàcilment.

Moviment directe i moviment retrògrad.

Abans de començar, recordem els conceptes de moviment directe i retrògrad.

Moviment directe: quan el planeta té cada dia una posició més cap a l’est, en comparació a les estrelles del firmament, es diu que té un moviment directe. És el moviment “habitual” del planeta.

Moviment retrògrad (o retrogradació): quan el planeta té cada dia una posició més cap a l’oest, es diu que té un moviment retrògrad. És produeix quan la Terra “avança” al planeta en la seva translació al voltant del Sol.

Podeu llegir l’article “Planetes, els cossos errants del firmament”, d’aquest bloc on s’explica el moviment “erràtic “dels planetes.

MART.

El planeta vermell ja és visible de matinada des de fa setmanes, iniciant un recorregut entre les Plèiades i les Híades i ara desplaçant-se enmig de les banyes del Taure en moviment directe.

A finals d’octubre estarà entre β i ζ, els dos extrems de les banyes, i iniciarà el retorn en direcció cap a les Plèiades (malgrat que es quedarà a mig camí, ja que el 10 de gener de 2023 tornarà al moviment directe).

Abans de travessar la línia imaginària que uneix β i ε, estarà a la mínima distància de la Terra el dia 1 de desembre, quan estarà a 81,4 milions de km de nosaltres, però no serà fins el dia 8 (un cop travessada aquesta línia imaginaria), que arribarà a la oposició i serà quan estarà il·luminat en un 100% del seu disc, però per desgràcia la Lluna plena estarà al seu costat a només 46 minuts d’arc, la qual cosa dificultarà la observació a ull nu del planeta.

Tal com hem dit, el 10 de gener tornarà a la òrbita directe per tornar a travessar pel mig de les banyes del Taure i dirigir-se cap al Bessons, mentre s’allunya cada cop més de la Terra.

El dia 30 d’octubre, tindrà una magnitud de -1,2 i el 8 de desembre (quan estigui a la oposició) tindrà una magnitud de -1,9.

El 10 de gener, un més més tard, quan torni a tenir un moviment retrògrad, ja tindrà una magnitud de -0,9 i el 12 de febrer arribarà a la magnitud 0,0 i des d’aquell dia ja tindrà magnituds cada vegada més positives, per arribar a 1,3 quan estigui entre els dos bessons a finals d’abril de 2023.

Des de les nostres latituds podrem observar Mart fins a principis de juny còmodament.

Per observar Mart.

A mitjans de setembre podem veure’l a partir de les 2 de la matinada mirant cap a l’Est. Un mes més tard ja el podrem veure a partir de la 1 de la matinada i a meitat de novembre ja serà fàcilment visible a partir de les 9 de la nit. A meitat de desembre ja el podrem veure a partir de les 7 del vespre. Durant tot l’hivern el podrem veure des de la posta del Sol mirant cap a l’Est.

JÚPITER.

El planeta gegant es desplaçarà inicialment entre les constel·lacions dels Peixos i de la Balena (Cetus), fins el 20 de novembre en moviment retrògrad perdent altura sobre l’horitzó.

Aquell dia començarà un moviment directe que li farà agafar altura mentre s’acosta cada cop més als Peixos, per passar entre les estrelles ε i μ el 8 d’abril i dirigir-se cap a ο, on arribarà el 8 de maig de 2023, però des de les nostres latituds el planeta serà inobservable a partir de principis de gener.

L’oposició d’aquest planeta serà el 26 de setembre quan estigui a 591 milions de km de nosaltres i tindrà una magnitud de -2,9.a partir d’aquest dia anirà perdent brillantor, però lentament. El 19 de novembre tindrà una magnitud de -2,7.

Per observar Júpiter.

A mitjans de setembre Júpiter serà visible còmodament a partir de 2/4 d’onze de la nit mirant cap el Sud-Est i durant tota la nit. Un mes més tard ja el podem observar a partir de les 9 de la nit, i a partir de mitjans de novembre ja el podrem observar a partir de la posta del Sol, però es pondrà a les 3 de la matinada.

Crèdits.

Els gràfics son captures de pantalla del programa per ordinadors “Cartes du Ciel”, i les dades de distància i lluminositat son també del mateix programa.

Albert Castany Tresserras

Tiana, 12 de setembre de 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Júpiter, Mart, Observació a ull nu, Oposició i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *