Mart entra a l’escena d’hivern.

Com cada hivern Orió, el Ca Menor, Taure i Les Pléiades arrivent fidels à la seva cita i seran visibles, fins ben entrada la primavera, durant la major part de la nit. Aquest any, però, s’hi afegeix Mart.

Situació de Mart a l’escena d’hivern el 29/01/2021

El déu grec de la guerra, Mart, creuarà lentament durant els propers mesos l’escena que ja vam d’escriure fa un any als articles dedicats als quatre asterismes que la composen. Actualment està al sud-oest de les Pléiades a molta distància, però la línia de l’Eclíptica passa entre Taure i les Pléiades per creuar la banya dreta del toro. D’aquí a un mes, l’1 de març, estarà situat al sud-est de les set filles d’Atles.

Situació de Mart i Les Pléiades l'1 de març de 2021

Situació de Mart i Les Pléiades l’1 de març de 2021

Ara Mart encara destaca a les primeres hores de la nit amb una magnitud aparent de 0,4 (el passat dia 29 de gener estava a 175.264.292 km de la Terra) i encara es distingeix una tonalitat ataronjada, però cada cop s’allunya més de la Terra i, per tant, la seva magnitud va disminuint fins el punt que quan visiti les Pléiades la seva magnitud serà de 0,9 trobant-se ja a 220.652.514 km de nosaltres, i un mes després ja serà de magnitud 1,3 i serà a 264.601.912 km.
Aproximadament d’aquí a principis d’abril s’allunyarà uns 45.000.000 km cada mes de la Terra. Per tant aprofiteu aquestes darreres setmanes per veure’l abans que no destaqui més que una estrella qualsevol del seu entorn fins arribar a no ser visible.

La captura de pantalla de la situació de Mart el dia 1 de març és del programa Cartes du Ciel del qual ja n’he parlat a la pàgina “Buscant al cel” i la foto està feta amb una càmera Nikon D5100, sensibilitat ISO 3200, f= 1/3 s i una focal de 27 mm el 29 de gener a les 22:48 hora local (22:48 Tu).

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Constel·lacions no zodiacals, Mart, Observació a ull nu, Observacions d'hivern, Zodiac i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *