La Balança, l’equilibri.

La Balança és una constel·lació pobre en objectes i estrelles, entre la Verge i l’Escorpí, però més a prop d’aquesta segona. Tant a prop que durant molt de temps es van considerar les seves estrelles una extensió de les pinces de l’escorpí. Va adquirir entitat pròpia davant la necessitat de tenir 12 constel·lacions pel zodíac.

Amb l’Escorpí al centre inferior, aquesta imatge agafa des de Sagitari fins la Balança.

La millor època per observar la Balança és el mes de maig, però es pot veure fins a meitat de l’estiu.

Antigament, l’entrada del Sol a la Balança coincidia amb l’equinocci de tardor, quan el dia i la nit tenien igual durada, però ara, degut a la precessió dels equinoccis, això passa quan el Sol és a la Verge.

D’esquerra a dreta, la zona de Sagitari, l’Ofïuc, l’Escorpí i la Balança.

La Balança indica equilibri, a l’antiguitat l’equilibri el marcava l’equinocci (igual durada entre dia i nit), també hi ha equilibri entre les dues estrelles més brillants de la constel·lació α i β que són idèntiques a ull nu.

Diem que α i β són idèntiques a ull nu perquè, tal com passa amb els Bessons, en realitat no ho són, tal com veurem al descriure les estrelles de la constel·lació.

La representació més tradicional de la Balança.

Figures de la constel·lació.

α, β i γ formen un triangle quasi rectangle; i amb ι formen un quadrilàter.

Amb qualsevol d’aquestes dues figures ens serà fàcil localitzar la Balança.

Estrelles de la constel·lació.

Les principals estrelles son:

α: és una binaria visual (nota 1) de color groc i magnitud 2,7. És la única estrella que està sobre mateix de la línia de l’eclíptica, la resta estan per sobre excepte ι, que està per sota. És a 75,8 anys-llum de nosaltres.

β: és una estrella doble de color blanc-blavós en el seu conjunt, però no és un sistema doble ja que la principal (de magnitud 2,8) està a 60 a-l de nosaltres i la secundària (de magnitud 5,3) està a 77 a-l. El conjunt té magnitud 2,6 i és la més brillant de la constel·lació.

σ: vermella de magnitud 3,4 és la tercera més brillant de la Balança. Està a 288,4 a-l.

γ: és de magnitud 3,9 i està a 163,2 a-l

δ: és una variable eclipsant verdosa, alguns diuen que és l’estrella de color més verd del firmament. És l’estrella eclipsant visible a ull nu d’evolució més ràpida del firmament, això vol dir que, observant-la a ull nu, podrem veure com varia la seva brillantor. Se li assigna una magnitud de 4,9 i està a 293,6 a-l.

ε: magnitud 4,9 es troba a 101,9 a-l.

μ: molt a prop d’α, és una doble amb la principal de color blanca i magnitud 5,8 i la secundària de color blavós i magnitud 6,5. Hem d’utilitzar un telescopi per desdoblar-les. Estan a 237,9 a-l

τ: magnitud 3,7.

υ. magnitud 3,7.

Objectes del cel profund.

Per qui tingui un telescopi, al sud de β, i molt a prop de ι, trobarà NGC5897 (nota 2). És un cúmul globular gran (uns 7′ de diàmetre) però molt difús.

Una mica de mitologia.

Aquesta constel·lació representava la balança d’Astrea, la deessa verge de la justícia, que era representada per la constel·lació veïna de la Verge.

α i β són els braços de la balança, mentre que γ i δ serien les safates.

 

Notes.

(nota 1). Binaria visual: és una binaria amb uns separació entre les seves components prou gran perquè amb un telescopi pugui ser observada com una estrella doble. Per ampliar conceptes, consulteu els següents articles de la Viquipèdia:

Estrelles dobles: https://ca.wikipedia.org/wiki/Estrella_doble

Estrelles Binaries i els diferents tipus: https://ca.wikipedia.org/wiki/Estrella_binària

(nota 2): Més informació sobre el cúmul NGC5897 (en anglès): https://theskylive.com/sky/deepsky/ngc5897-object

Crèdits.

Com sempre, per fer l’article m´he basat en el llibre “Guia del Firmamento” de J. L. Comellas, les fotos les he fet amb una Nikon D5100 i objectiu 18-55 mm des de la població andorrana de El Tarter.

 

Albert Castany

Tiana, 14 de juliol de 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Constel·lacions, Observació a ull nu, Observacions d'estiu, Observacions de primavera, Pràctica, Zodiac i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *