Buscant al cel.

Si ja heu llegit l’article “Observació a ull nu” sabreu qué podrem veure i que hem d’acostumar els ulls a la foscor.

Ara anem a veure cóm saber què és el que estem veient o com trobar el que volem veure (en aquest cas haurem de saber on hem de buscar).

Ens cal una brúixola i un planisferi o una aplicació informàtica o una App que ens mostri el cel.

La brúixola.

BrúixolaAmb la brúixola ens orientem cap a la zona que observem. Només cal mirar cap a on indica l’agulla (sí és d’agulla mòbil) o el que coincideix amb la marca si és de cercle mòbil com la de la foto. En aquest cas ens està indicant que mirem cap a l’oest.

El planisferi.

És un estri molt senzill, compost d’un cercle normalment de cartró on hi ha dibuixat el firmament i un altre de plàstic amb una part ovalada transparent i la resta opac, que podem fer girar. La finestra transparent ens mostra el cel en una determinada època o un dia i hora concrets. Aquesta finestra transparent té impresos els quatre punts cardinals.

Els planisferi estàn dissenyats segons la latitud a la qual es troba l’observador. En el nostre cas utilitzem un planisferi per un horitzó a 40° de latitud, que és la mitja de la península ibèrica.

A la part exterior del cercle de cartró hi ha impresos els mesos i dies de l’any i a la part exterior de cercle de plàstic hi ha impreses les hores del dia.

Fent coincidir la hora amb el dia tindrem el cel visible a la finestra ovalada.

Planisferi.

Per exemple, el planisferi de la foto ens mostra el que veuríem el dia 15 de novembre a 2/4 de 8 del vespre. Que seria el mateix que podem veure el dia 27 à les 7 del vespre, o el 7 a les 8 del vespre, o el 7 de setembre a les 12 de la nit. Sempre en temps universal (TU), és a dir una hora més en hora local en horari d’hivern i dues hores més en horari d’estiu.

Planisferi.En aquest cas, mirant en direcció a l’oest veuríem l’Àliga (Aquila), el Cigne (Cignus) i la Lira (Lyra) entre altres. La línia blanca que uneix el nord i el sud ens mostra el zenit amb una creu.

 

Una aplicació informàtica o una App.

Ens supleix el planisferi (i sovint la brúixola) i és més complet.

Hi ha moltes aplicacions informàtiques que ens mostren el cel a un dia i hora determinada tal com fa un planisferi, amb la ventatja que també ens donaran informació sobre cada objecte i també podrem decidir fins quina magnitut volem veure per fer-lo més real al que veiem al cel.

Jo faig servir un programa anomenat “Cartes du ciel“, que és senzill i molt intuïtiu.

Però no sempre podem tenir el portàtil a mà, en cambi el mòbil normalment sí.
També hi ha diverses Apps gratuïtes, jo utilitzo “Mobile observatory free“, amb múltiples opcions. La opció més útil, un cop hem definit la nostra localització, és la de “live view” que ens mostra el cel enfocant el mòbil com si vulguessim fer una foto. La captura de pantalla ens mostra el que veuríem el 8 de novembre de 2020 a les 7 del vespre en TU (les 8 del vespre hora local), mirant en direcció sud-sud-oest (245°) i a una alçada de 61° (una mica més amunt de mitja alçada).

Saber el que estem veient.

Si ens posem a mirar el cel i no distingim cap zona coneguda haurem d’utilitzar la brújula per saber cap a on estem mirant. Suposem que la brúixola ens indica l’oest.

Agafem el planisferi i (suposant que estem al 15 de novembre i son 2/4 de 8 del vespre) movem la part transparent de manera que la hora coincideixi amb el dia del més i posem la part que indica l’oest a la part inferior.

Aleshores el planisferi ens mostra les estrelles que veiem des de l’horitzó fins el zènit en aquells moments.

Amb l’App ho tenim molt més fàcil, només cal enfocar el mòbil i comparar el que surt a la pantalla amb el que veiem al cel.

Buscar un determinat objecte al cel.

En aquest cas, amb la brúixola i el planisferi, actuarem a l’inrevés. Primer, al planisferi, farem coincidir el dia del mes amb la hora i mirarem a la finestra transparent on és l’objecte que volem veure.

Suposem que volem veure la constel·lació de la Lira. El planisferi ens indica que el dia 15 de novembre a 2/4 de 8 del vespre es troba a l’oest a mitja alçada entre l’horitzó i el zènit. Amb la brúixola busquem l’oest i aixequem la vista fins arribar a mitja alçada, allà trobarem una estrella brillant (és Vega, l’alfa de la Lira). Observant una estona la zona distingirem les estrelles de la constel·lació, encara que son molt dèbils i necessitarem tenir un cel molt obscur.

Amb l’App, després de saber (amb el planisferi o per la mateixa aplicació) que es troba a l’oest, haurem d’anar movent el mòbil fins trobar l’oest i comparem la pantalla amb el cel.

Que gaudiu de la observació i, si teniu dubtes sobre el tema, podeu escriure al mail astronomia@castany.cat

Albert Castany
Tiana, 15 de novembre de 2020.