21 de desembre de 2020: conjunció de Júpiter i Saturn.

El dilluns dia 21 els dos gegants del sistema solar, Júpiter i Saturn estaran alineats amb la terra, un fet que només es produeix cada 20 anys.

Val a dir que ja fa dies que els dos planetes estan molt pròxims, i uns dies després també ho estaran, ja que es van aproximant des de fa mesos i a partir del dia 21 s’aniran separant. Però el dia que estaran més propers i en conjunció serà el 21.

La conjunció.

Quan es produeixi la conjunció els dos planetes no seran visibles perquè es produirà a les 2 i 22 minuts de la tarda, quan encara és de dia. En aquest moment, Júpiter estarà a tant sols 0,1º al Sur (a sota) de Saturn.

Però a les 7 i deu del vespre serà quan es produirà la màxima aproximació dels dos planetes, i això sí que serà visible, malgrat que estaran a tant sols 10º d’altura sobre l’horitzó. En aquest moment Júpiter estarà a 0,1º al Sur Sur-est de Saturn

Què veurem.

Com ja hem comentat els dos planetes estaran molt propers a l’horitzó, per tant és convenient que comencem la observació tant bon punt es faci de nit, ja que tampoc ve d’una hora per veure’ls.

A ull nu no espereu veure els dos planetes, ja que estaran tan a prop l’un de l’altre que serà difícil distingir-los (aquest és un repte pels que tinguin molt bona vista i gaudeixin d’un cel net i transparent i sense contaminació lumínica.

La resta veurem una taca possiblement allargada, i no serà possible separar-los si no utilitzem uns prismàtics o fem una fotografia amb càmera digital.

Qui tingui un telescopi, ni que sigui de 60 cm de diàmetre, podran veure els dos planetes acompanyats dels seus satèl·lits més visibles dins del mateix camp d’observació, amb un ocular que doni uns 50 augments.

La conjunció dels dos planetes.

Però el que farà més espectacular aquest esdeveniment serà la distància mínima que hi haurà entre els dos planetes, vistos des de la perspectiva de la Terra, tant sols 0,1º. Haurem d’esperar 60 anys (fins el 15/03/2080) per assistir a una aproximació aparent semblant a aquesta.

Evidentment que dos planetes “es trobin” a l’espai és un fenomen òptic degut a la posició relativa dels planetes respecte a la Terra. Quan dos planetes estan en línia amb la Terra sembla que els dos planetes s’ajuntin, però tot és una qüestió de perspectiva.

Degut a les òrbites dels planetes, que no estan totes sobre el mateix pla, encara que un planeta estigui al darrera de l’altre pot donar-se el cas que un d’ells estigui per sobre o per sota de l’altre, tot dependrà del pla de les orbites de cadascun. En aquest cas Saturn estarà per sobre de Júpiter.

El fet que una conjunció entre tots dos planetes tingui lloc una vegada cada 20 anys aproximadament es degut al període de translació dels dos planetes (el que triguen els dos planetes en donar una volta completa al Sol), és a dir, de la durada de l’any de Júpiter i de Saturn, combinat amb el de la Terra. Cada 20 anys els tres planetes estan en línia recta.

Unes quantes dades per acabar.

En el moment de la conjunció:

Júpiter estarà a 886,50 milions de km de nosaltres i la seva magnitud visual serà de -2,0.

Saturn estarà a 1.619,71 milions de km de la Terra i la seva magnitud visual serà de +0,6.

Sobre els planetes:

Els diàmetres dels dos planetes son molt semblants (142.984 km el de Júpiter i 120.536 km el de Saturn) això fa que, al estar Saturn quasi al doble de distància de nosaltres que Júpiter i ser una mica més petit, el seu diàmetre aparent sigui menys de la meitat i, per tant també la seva magnitud aparent sigui molt inferior.

Cal tenir en compte també que, segons sigui la inclinació dels anells de Saturn, la seva magnitud aparent serà més gran o menys (si els anells estan més inclinats o menys) ja que reflexaran més o menys llum del Sol.

Aquí teniu la posició dels planetes en el moment de la conjunció segons una simulació del programa per a mòbils Mobile Observatory Free que us vaig comentar a la pàgina Buscant al Cel.

Posició de Júpiter i Saturn respecte a la Terra.

Que tingueu sort i, si el temps us ho permet, no us perdeu l’espectacle.

Albert Castany Tresserras

Tiana, 20 de desembre de 2020

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciència, Conjunció, General, Júpiter, Observació a ull nu, Observació amb telescopi, Saturn i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *