Màxima aproximació i oposició de Mart. Una ocasió per la observació que cal aprofitar.

El proper dia 8 de desembre de 2022, el planeta vermell estarà en oposició, és a dir, alineat amb la Terra i el Sol, una posició que no tornarà a repetir-se fins el 16 de gener de 2025, però aleshores estarà a 14 milions de km. més lluny de nosaltres que aquest any. Per tant, val la pena aprofitar aquesta ocasió per observar-lo.

Continua llegint

Publicat dins de Mart, Observació a ull nu, Oposició | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Observant l’oposició de Júpiter el 26 de setembre de 2022.

Foto 3. Júpiter el 27/09/2022. (Foto pròpia)

El passat dia 26 el planeta gegant va estar en oposició i es va situar a la distància més propera a la Terra. Feia 59 anys que no estava tant a prop de nosaltres, per la qual cosa aquest esdeveniment era esperat per molts aficionats. Aquí us explico la meva experiència.

Continua llegint

Publicat dins de Júpiter, Observació a ull nu, Oposició | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

la Galàxia d’Andròmeda, un univers visible a ull nu.

Coneguda també com la “Gran Nebulosa d’Andròmeda”, és la única galàxia que, amb nits fosques (sense Lluna ni pol·lució lumínica) i atmosfera transparent, la podem veure a ull nu. És ideal una zona poc poblada. Continua llegint

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Andròmeda, la princesa condemnada.

Representació d’Andròmeda. (Foto pròpia)

Considerada una constel·lació típica de tardor, el cert és que és visible tot l’any, malgrat que al febrer i març ho haurem de fer més d’hora que la resta de l’any.

Entre les estrelles que la componen hi ha una de les galàxies més famoses i la més propera a nosaltres: la M31 o Galàxia d’Andròmeda, de la que en parlarem en un altre article.

Continua llegint

Publicat dins de Constel·lacions, Constel·lacions no zodiacals, Observació a ull nu, Observacions de tardor | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Cassiopea.

La clàssica representació de W irregular. (Foto pròpia)

És una de les constel·lacions visibles durant tot l’any, encara que la millor època sigui entre setembre i gener per la seva alçada sobre l’horitzó.

La seva forma de W irregular (o M, o E, segons la orientació que té a cada època de l’any) i la brillantor de les seves 5 estrelles principals la fan inconfusible.

Continua llegint

Publicat dins de Constel·lacions, Constel·lacions no zodiacals, Observació a ull nu, Observacions d'estiu, Observacions d'hivern, Observacions de primavera, Observacions de tardor | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari